Proiectele se pot depune în perioada 23 iulie 2025, ora 11:00, până pe 30 octombrie 2025, ora 23:30.
Autoritatea de Management- MIPE
Apelurile de proiecte sunt de tip competitiv, cu termen limită de depunere.
Pragul de calitate de 50 de puncte;
Pragul de excelență de 75 de puncte
Solicitanți eligibili:
- Microîntreprinderile care au fost înființate cel târziu în 2023 (preconizat) și nu au avut activitatea suspendată temporar oricând în anul curent/anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare și au înregistrat profit din exploatare (>0 lei) în anul fiscal anterior depunerii.
Criterii de eligibilitate:
1) Forma de constituire a solicitantului
2) Încadrarea solicitantului în categoria de microîntreprindere
3) Solicitantul a înregistrat un număr mediu de salariați începând de la 0 angajați, fără a lua în calcul funcția de administrator sau asociat, în anul fiscal anterior deschiderii apelului de proiecte.
4) Solicitantul se angajează și demonstrează că poate să suporte din surse proprii sau din surse atrase care nu fac obiectul niciunui alt ajutor, cofinanțarea prevăzută în prezentul ghid pentru cheltuielile eligibile, neeligibile, suplimentare (după caz) generate de proiect pe parcursul implementării și costurile implicate de asigurarea caracterului durabil al proiectului.
5) Solicitantul şi/sau reprezentantul său legal, după caz, nu se încadrează în niciuna din situațiile de excludere din Declarația unică
6) Demonstrarea drepturilor reale principale asupra imobilului, obiect al proiectului identificat ca locul de implementare a proiectului, necesare pentru obținerea autorizației de construire pentru construcții definitive/provizorii, după caz, în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991, republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcție, cu modificările și completările ulterioare, în condițiile prevăzute de Ghidul solicitantului și prevederile legale aplicabile
Solicitantul declară pe propria răspundere, odată cu întocmirea declarației unice, că deține sau, după caz, urmează să dețină, până la semnarea contractului de finanțare dreptul de proprietate sau alte drepturi reale principale asupra bunurilor imobile care fac obiectul cererii de finanțare.
Dreptul de proprietate, respectiv drepturile reale principale, după caz, nu pot fi grevate de sarcini, nu pot face obiectul unor garanții, cesionări și nici al unei alte forme de sarcini care ar putea afecta dreptul de proprietate, respectiv dreptul real principal, după caz, al solicitantului pe perioada de implementare și/sau pe perioada în care este asigurat, respectiv caracterul durabil, reglementat la art. 65 din Regulamentul (UE) 2021/1.060, cu modificările și completările ulterioare, al proiectului care face obiectul contractului de finanțare.
Garanțiile reale asupra imobilelor (e.g. ipoteca) sunt, în accepțiunea prezentului ghid, incompatibile cu realizarea proiectelor în cadrul PTJ4.
În conformitate cu prevederile Codului Civil, art. 551 drepturile reale principale sunt:
1. dreptul de proprietate;
2. dreptul de superficie;
3. dreptul de uzufruct;
4. dreptul de uz;
5. dreptul de abitaţie;
6. dreptul de servitute;
7. dreptul de administrare;
8. dreptul de concesiune;
9. dreptul de folosinţă;
10. drepturile reale de garanţie;
11. alte drepturi cărora legea le recunoaşte acest caracter.
Aceste aspecte trebuie coroborate cu prevederile Legii nr. 50/1991, republicată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcție pentru posibilitatea de a obține autorizația de construire pentru obiectivele de investiție a proiectelor, acolo unde este cazul.
În plus, imobilul (teren și/sau clădiri) nu face obiectul unor litigii având ca obiect dreptul invocat de către solicitant pentru realizarea proiectului, aflate în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti; nu face obiectul revendicărilor potrivit unor legi speciale în materie sau dreptului comun.
Drepturile reale principale asociate proiectului se dovedesc la data depunerii cererii de finanțare, pe parcursul perioadei de evaluare, selecție, contractare și implementare și se mențin inclusiv pe perioada de implementare și respectiv pe perioada privind demonstrarea caracterului durabil al operațiunii, respectiv pe o perioadă de 3 ani de efectuarea plății finale în cadrul contractului de finanțare.
VALOAREA FINANȚĂRII
Min. 50.000 euro – 300.000 euro
INTENSITATEA FINANȚĂRII-90%
CONDIȚII SPECIFICE
Titlu apel Alocare indicativă(euro)(UE+BS)
Sprijin pentru dezvoltarea microîntreprinderilor, PTJ - Prioritatea 1 Gorj 49.306.293
Sprijin pentru dezvoltarea microîntreprinderilor, PTJ - Prioritatea 2 Hunedoara 38.601.700
Sprijin pentru dezvoltarea microîntreprinderilor, PTJ - Prioritatea 2 Hunedoara, PTJ - Prioritatea 2 Hunedoara ITI Valea Jiului 9.650.423
Sprijin pentru dezvoltarea microîntreprinderilor, PTJ - Prioritatea 3 Dolj 36.446.155
Sprijin pentru dezvoltarea microîntreprinderilor, PTJ - Prioritatea 4 Galați 22.569.050
Sprijin pentru dezvoltarea microîntreprinderilor, PTJ - Prioritatea 5 Prahova 27.873.431
Sprijin pentru dezvoltarea microîntreprinderilor, PTJ - Prioritatea 6 Mureș 22.374.330
PROFIT
Societatea a înregistrat profit din exploatare (>0 lei) în anul fiscal anterior deschiderii apelului (2023) și își asumă prin declarație pe propria răspundere că se va afla în această situație la momentul contractării. Profitul din exploatare se referă la întreaga activitate a societății
ACTIVITATE
Societatea a fost înființată în 2023 (preconizat) și nu a avut activitatea suspendată temporar oricând în anul curent depunerii cererii de finanțare (2023/2024, după caz) și în anul fiscal anterior (2023), în conformitate cu informațiile preluate de la Oficiul Național al Registrului Comerţului (ONRC).
CAEN
La depunerea cererii de finanțare, solicitantul trebuie să aibă deja domeniul/domeniile de activitate eligibile vizat/e de investiția realizată prin proiect, autorizat/e la sediul (principal sau secundar) identificat ca loc de implementare a proiectului.
Domeniul/domeniile de activitate trebuie declarat/e și autorizat/e distinct la locul de implementare a proiectului.
Prin excepție, în cazul unei cereri de finanțare care presupune înființarea unui sediu secundar (punct de lucru) ori activarea într-un nou domeniu de activitate ca urmare a realizării proiectului, solicitantul se va angaja (prin declarația unică) ca, până la finalizarea implementării proiectului, să înregistreze locul de implementare ca punct de lucru.
Prin excepție, în cazul unei cereri de finanțare care presupune activarea într-un nou domeniu de activitate ca urmare a realizării proiectului, solicitantul se va angaja (prin declarația unică) ca până la finalizarea implementării proiectului, să autorizeze domeniul de activitate (clasa/clasele CAEN) vizat de proiect la locul de implementare.
Locatia de implementare
Zona vizată prin apelurile de proiecte reprezintă teritoriul administrativ al județului corespunzător priorității. Prin excepție, pentru apelul de proiecte pentru județul Hunedoara, zona geografică vizată exclude teritoriul aferentunităților administrativ teritoriale ce fac parte din ITI Valea Jiului, fiind un apel dedicat pentru acesta. La depunerea cererii de finanțare, solicitantul trebuie să aibă deja locul de implementare a proiectului înregistrat ca sediu principal sau secundar în zona vizată de apel și acesta trebuie să fie adecvat pentru implementarea proiectului.
Alte specificații
Proiectul nu a mai beneficiat de finanțare publică în ultimii 5 ani înainte de data depunerii cererii de finanţare, pentru același tip de costuri eligibile asociate acelorași intervenții realizate asupra aceleiași infrastructuri/ aceluiaşi segment de infrastructură şi nu beneficiază de fonduri publice din alte surse de finanțare (în cazul proiectului propus prin cererea de finanțare care implică execuția de lucrări de construcții, indiferent dacă se supun sau nu autorizării).
Activități eligibile
Se vor finanța următoarele tipuri de activități:
Activități aferente activelor corporale achiziționarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, de natura mijloacelor fixe, cu excepția mijloacelor de transport; achiziționarea de instalații/echipamente specifice în scopul implementării măsurilor care contribuie în mod substanțial la obiectivele de mediu, punctate în cadrul evaluării tehnice și financiare, în procent de maxim 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului; lucrări de construcție, modernizare, extindere a spațiilor de producție/prestare de servicii existente, inclusiv a utilităților generale aferente (alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI). Atenție!
Echipamentele tehnologice, utilajele, instalațiile de lucru, mobilierul, de natura mijloacelor fixe trebuie sa fie utilizate la locația de implementare a proiectului/aria vizată de apel. Imposibilitatea demonstrării derulării de activități economice în zona vizată de apel pe perioada de durabilitate a investiției prin contracte comerciale și/sau obiective realizate va conduce la recuperarea contravalorii celor anterior menționate.
Lucrările de modernizare pot fi considerate eligibile doar în măsura în care implică modificări/îmbunătățiri substanțiale ale infrastructurii existente.
Activități aferente activelor necorporale: brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi şi active similare, utilizate exclusiv în domeniul de activitate vizat de proiect. Programele informatice trebuie să fie în strânsă legătură cu obiectul proiectului.
Alte tipuri de activități eligibile:
Activități de organizare evenimente (pentru activitatea de producţie, comercializare şi internaţionalizare) și cursuri de formare profesională (calificare, recalificare, formare continuă - perfecționare sau specializare, dezvoltare de competenţe privind managementul afacerii şi tehnologice pentru angajații aferenți locurilor de muncă nou create, în special pentru obținerea de competențe verzi sau competențe în domeniile și sectoarele emergente identificate pentru fiecare apel în parte).
Pentru a fi eligibile, activitățile de formare profesională trebuie să fie realizate de un furnizor de formare relevant acreditat la nivel național și/sau internațional și/sau să fie finalizate cu emiterea unui certificat individual de participare care să ateste durata și domeniul/temele de formare abordate.
Dovada îndeplinirii cerinței se face cu certificatul de absolvire și competențe emis de furnizorul de formare profesională conform propriului sistem de evaluare a competențelor dobândite prin programe de formare profesională. Certificatul de absolvire este însoțit de o anexă în care sunt precizate competențele dobândite prin programul de formare.
Activități de consultanță pentru pregătirea documentației de proiect (cerere de finanțare și/sau planului de afaceri) elaborate înainte de semnarea contractului de finanțare, pentru managementul proiectului (ex: managementul execuţiei investiţiei sau administrarea contractului de execuție, realizarea procedurilor de achiziții, monitorizare și raportare, pregătirea cererilor de rambursare).
Activități de proiectare pentru elaborarea documentațiilor necesare obținerii acordurilor, avizelor şi autorizațiilor aferente obiectivului de investiție. Documentația tehnico - economică trebuie sa fi fost realizată la nu mai mult de doi ani anterior depunerii cererii de finanțare.
Activități neeligibile
Toate activitățile care nu se regăsesc în categoria celor eligibile, menționate în secțiunea 5.3.2 sunt neeligibile.
De asemenea, nu sunt eligibile următoarele tipuri de activități:
●lucrările de construcții demarate și alte activități derulate anterior depunerii cererii de finanțare, cu excepția celor de consultanță și proiectare.
●activități încheiate în mod fizic sau implementate integral și în privința cărora toate plățile conexe au fost efectuate de către beneficiari, iar contribuția publică corespunzătoare a fost plătită beneficiarilor.
●activitățile prevăzute în Anexa nr. 1 a Hotărârii nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, cu modificările și completările ulterioare.
●activitățile care favorizează domeniile excluse de prevederile Regulamentului (UE) nr. 1060/2021, a Regulamentului (UE) nr. 1056/2021 și a regulamentelor aplicabile în materia ajutorului de minimis, cu modificările și completările ulterioare precum și a analizei DNSH.
●alte activități ce decurg din prevederile prezentului ghid ca fiind neeligibile
CHELTUIELI ELIGIBILE
1. Costuri directe (Co dir) reprezintă acele cheltuieli eligibile care sunt direct legate de punerea în aplicare a proiectului şi pentru care poate fi demonstrată legătura directă cu respectivul proiect și includ:
1.1 Cheltuielile cu echipamente, dotări, active corporale cuprind cheltuieli cu procurarea de bunuri care intră în categoria mijloacelor fixe, utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale care nu necesită montaj şi echipamente de transport. Se includ cheltuielile pentru achiziţionarea utilajelor şi echipamentelor care nu necesită montaj, inclusiv tehnologic.
1.2 Cheltuielile cu lucrări:
a. Amenajarea terenului - se includ cheltuielile efectuate la începutul lucrărilor pentru pregătirea amplasamentului în conformitate cu HG nr. 907/2016, cu modificările și completările ulterioare.
b. Amenajări pentru protecţia mediului şi aducerea terenului la starea iniţială - se includ cheltuielile efectuate pentru lucrări şi acţiuni de protecţia mediului, inclusiv pentru refacerea cadrului natural după terminarea lucrărilor, în conformitate cu HG nr. 907/2016, cu modificările și completările ulterioare.
c. Cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului - se includ cheltuielile aferente asigurării cu utilităţile necesare funcţionării obiectivului de investiţie, în conformitate cu HG nr. 907/2016, cu modificările și completările ulterioare.
d. Construcţii şi instalaţii - se includ cheltuieli aferente activităților de construire/modernizare/extindere a spaţiilor de producţie/prestare de servicii ale întreprinderii, respectiv cheltuielile aferente execuţiei tuturor obiectelor cuprinse în obiectivul de investiţie.
e. Utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale care necesită montaj – cuprind cheltuielile pentru achiziţionarea utilajelor şi echipamentelor tehnologice, precum şi a celor incluse în instalaţiile funcţionale, inclusiv montajul acestora.
f. Cheltuieli cu organizarea de șantier - sunt eligibile în limita a 2,5% din valoarea investiției de bază (cap. 4.1, 4.2, 4.3, 4.4 din devizul general conform HG nr. 907/2016, cu modificările și completările ulterioare).
g. Cheltuieli diverse şi neprevăzute – sunt eligibile în limita a 10% din valoarea cheltuielilor eligibile cuprinse la categoria ”Construcţii şi instalaţii” de la pct d).
Cheltuielile diverse şi neprevăzute vor fi folosite în conformitate cu legislaţia în domeniul achiziţiilor publice ce face referire la modificările contractuale apărute în timpul execuţiei.
h. Cheltuieli pentru probe tehnologice și teste.
1.3 Cheltuielile cu servicii:
a) Studii - studii de teren, raport de impact asupra mediului, studii de specialitate în funcție de specificul investiției (conform HG nr. 907/2016, cu modificările și completările ulterioare).
b) Documentaţii-suport şi cheltuieli pentru obţinerea de avize, acorduri şi autorizații (conform HG nr. 907/2016, cu modificările și completările ulterioare).
c) Expertizare tehnică a construcțiilor existente, a structurilor și/sau după caz a proiectelor tehnice, inclusiv întocmirea de către expertul tehnic a raportului de expertiză tehnică (conform HG nr. 907/2016, cu modificările și completările ulterioare).
d) Servicii de proiectare (conform HG nr. 907/2016, cu modificările și completările ulterioare).
e) Asistenţă tehnică din partea proiectantului – se includ cheltuieli pentru asistenţă tehnică din partea proiectantului pe perioada de execuţie a lucrărilor (în cazul în care aceasta nu intră în tarifarea proiectului).
f) Dirigenţie de şantier/supervizare – se includ cheltuieli efectuate pentru plata diriginţilor de şantier, desemnaţi de autoritatea contractantă, autorizaţi conform prevederilor legale pentru verificarea execuţiei lucrărilor de construcţii şi instalaţii.
g) Cheltuieli cu servicii pentru organizarea de evenimente și cursuri de formare – se includ cheltuieli pentru calificare, recalificare, formare continuă - perfecționare sau specializare, pentru activitatea de producţie, comercializare şi internaţionalizare, dezvoltare de competenţe privind managementul afacerii şi tehnologice pentru angajații aferenți locurilor de muncă nou create, în special pentru obținerea de competențe verzi sau competențe în domeniile și sectoarele emergente identificate conform ghidului solicitantului.
h) Cheltuieli cu certificarea/recertificarea produselor, serviciilor, proceselor, de către un organism de certificare acreditat.
i) Cheltuieli cu Certificarea/recertificarea sistemelor de management al calității (ISO 9001), al mediului (ISO 14001/EMAS), al siguranţei alimentelor (ISO 22000), al sănătăţii şi securităţii ocupaţionale (ISO 45001), al securității informaţiilor (ISO/IEC 27001), al energiei (ISO 50001), al calității pentru dispozitive medicale (ISO 13485), al serviciilor IT (ISO/IEC 20000), al responsabilității sociale (SA 8000), simple sau integrate.
1.4 Cheltuieli cu taxe: a) cota aferentă ISC pentru controlul calităţii lucrărilor de construcţii;
Nu sunt eligibile:
Nu sunt eligibile următoarele tipuri de activități:
● lucrările de construcții demarate și alte activități derulate anterior depunerii cererii de finanțare, cu excepția celor de consultanță și proiectare.
● activități încheiate în mod fizic sau implementate integral și în privința cărora toate plățile conexe au fost efectuate de către beneficiari, iar contribuția publică corespunzătoare a fost plătită beneficiarilor.
● activitățile prevăzute în Anexa nr. 1 a Hotărârii nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, cu modificările și completările ulterioare.
● activitățile care favorizează domeniile excluse de prevederile Regulamentului (UE) nr. 1060/2021, a Regulamentului (UE) nr. 1056/2021 și a regulamentelor aplicabile în materia ajutorului de minimis, cu modificările și completările ulterioare precum și a analizei DNSH.
● alte activități ce decurg din prevederile prezentului ghid ca fiind neeligibile
Sunt considerate neeligibile pentru ajutor de minimis următoarele categorii de cheltuieli:
a) dobânzi pentru împrumuturi, cu excepția celor referitoare la granturi acordate sub forma unei subvenții pentru rata dobânzii sau a unei subvenții pentru comisioanele de garantare;
b) achiziţionarea de terenuri şi/sau construcţii;
c) taxa pe valoarea adăugată („TVA”), cu excepțiile reglementate în prezentul Ghid;
d) cheltuielile efectuate în sprijinul relocării potrivit art. 66 din Regulamentul (UE) nr. 1060/2021, cu modificările şi completările ulterioare;
e) cheltuielile excluse de la finanțare potrivit art. 9 din Regulamentul (UE) nr. 1056/2021, cu
modificările și completările ulterioare;
f) cheltuieli care intră sub incidența prevederilor art. 63, alin. (6) din Regulamentul (UE) nr. 1060/2021, cu modificările şi completările ulterioare;
g) cheltuielile care fac obiectul uneia dintre situațiile prevăzute la art. 65, alin (1) și (2) din Regulamentul (UE) nr. 1060/2021, cu modificările şi completările ulterioare;
h) achiziția de echipamente și autovehicule sau mijloace de transport second hand;
i) cheltuielile cu achiziţionarea autovehiculelor şi a mijloacelor de transport, aşa cum sunt ele clasificate în Subgrupa 2.3. „Mijloace de transport” din HG nr. 2139/2004, pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, indiferent de domeniul de activitate al solicitantului ori de domeniul de activitate în care se doreşte realizarea investiției propuse prin proiect, cu excepția Clasei 2.3.6. ”Utilaje şi instalaţii de transportat şi ridicat”;
j) amenzi, penalităţi, cheltuieli de judecată şi cheltuieli de arbitraj;
k) cheltuieli efectuate peste plafoanele specifice stabilite de AM PTJ prin ghidul solicitantului;
l) costurile operaţionale, de funcţionare şi întreţinere;
m) costuri administrative: costuri de management care nu pot fi asociate producţiei ori vânzării; chiriile şi reparaţii ale imobilizărilor de interes general în administraţie; energie, combustibil şi alte consumuri similare; cheltuieli administrativ-gospodăreşti; alte cheltuieli generale de administraţie;
n) costuri de personal;
o) cheltuielile pentru procurarea de bunuri care, conform legii, intră în categoria obiectelor de
inventar;
p) cheltuieli aferente contribuției în natură;
q) cheltuieli cu amortizarea;
r) cheltuielile cu dobânzile și penalități pentru împrumuturi;
s) cheltuielile cu leasingul; t) cheltuielile efectuate înainte de data depunerii cererii de finanțare, cu excepția costurilor de consultanță privind realizarea cererii de finanțare și a documentației tehnico - economice aferente proiectului (dar nu mai veche de 2 ani de la data depunerii cererii de finanțare.
Activități de asistență tehnică a proiectantului pe perioada implementării proiectului, diriginte de șantier autorizat conform prevederilor legale pentru verificarea execuției lucrărilor de construcții și instalații.
Activități de cercetare, dezvoltare, inovare în vederea prototipării și punerii pe piață a unor produse noi/inovative.
Activități specifice certificării / recertificării produselor, serviciilor, proceselor, de către un organism de certificare acreditat.
Certificarea / recertificarea sistemelor de management al calității (ISO 9001), al mediului (ISO 14001)/ EMAS, al siguranţei alimentelor (ISO 22000), al sănătăţii şi securităţii ocupaţionale (ISO 45001), al securității informaţiilor (ISO/IEC 27001), al energiei (ISO 50001), al calității pentru dispozitive medicale (ISO 13485), al serviciilor IT (ISO/IEC 20000), al responsabilității sociale (SA 8000), simple sau integrate. Precizăm că furnizorii de servicii de certificare eligibili pot fi numai organisme de certificare acreditate conform legii aplicabile, în domeniul pentru care agentul economic beneficiar le solicită serviciile.
Activități obligatorii de informare şi publicitate aferente proiectului conform cerințelor de vizibilitate a proiectelor.
Valoarea eligibilă a activelor necorporale nu poate depăși 15% din valoarea eligibilă a activelor corporale ce fac obiectul proiectului.
IMPLEMENTARE
Perioada de implementare a proiectului nu poate depăși 12 luni pentru proiectele care prevăd exclusiv achiziția de echipamente și 24 de luni pentru cele care implică realizarea de lucrări pentru care este necesară emiterea autorizației de construire în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991, republicată cu modificările și completările ulterioare.
Perioada de implementare se calculează de la data semnării contractului de finanțare, la care se adaugă, dacă este cazul, şi perioada de desfăşurare a activităţilor proiectului înainte de semnarea contractului, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.
Perioada de implementare a proiectului poate fi prelungită în condițiile stricte ale prevederilor contractului de finanțare.
Perioada de implementare a activităților proiectului nu trebuie să depășească 31 decembrie 2029.
Pentru a facilita procesul de evaluare a eligibilității, am dezvoltat un instrument online de verificare rapidă.
Vă invităm să accesați acest instrument prin intermediul link-ului aici sau de mai jos: Procesul de verificare este gratuit, confidențial și nu implică nicio obligație din partea dumneavoastră. Rezultatul verificării va fi disponibil in cel mai scurt timp.
Cu speranța într-un viitor prosper pentru afacerea dumneavoastră,
Echipa Trivento Business Agency.